een elektrische stroom


een elektrische stroom 1.0

een grote hoeveelheid elektrisch geladen deeltjes, zoals ionen of elektronen, die zich door een voorwerp heen tussen twee punten met een verschillende lading verplaatst
Zie ook : stroom

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een elektrische stroom…

is een stroom

  • [Ontstaan] ontstaat als er sprake is van elektrische spanning tussen twee punten, en er geladen deeltjes, zoals ionen of vrije elektronen, door een geleider van de minpool naar de pluspool kunnen stromen
  • [Richting] loopt volgens de wetenschappelijke afspraak van een positief geladen kant naar een negatief geladen kant, hoewel de elektronen zelf zich juist in omgekeerde richting bewegen
  • [Maatsoort] heeft een sterkte die wordt gemeten in ampère
  • [Instrument] heeft een sterkte die wordt gemeten met een ampèremeter of een ampèretang

Algemene voorbeelden


Zout water bevat meer ionen dan zoet water. Door zoet en zout water langs de poreuze membranen te geleiden is het mogelijk voor de ionen om van de ene naar de andere kant te migreren, waardoor een elektrische stroom ontstaat. Dit proces heet "omgekeerde elektrodialyse".

https://www.utwente.nl/onderwijs/pre-university/pre-u/begeleiding/profielwerkstuk-helpdesk/scheikunde/energiecentrale-op-de-afsluitdijk/

Een halfgeleider is een materiaal waarin de geleiding van een elektrische stroom gecontroleerd kan worden.

https://www.lowtechmagazine.be/2007/01/hoe-werkt-een-z.html,

Zoals de meeste planeten, de aarde inbegrepen, heeft Jupiter een magnetisch veld. Dat veld wordt opgewekt door elektrische stromen in het inwendige van de planeet.

De Standaard,

Het bezwaar van de tegenstanders voor wat betreft elektronische dressuurbanden wordt gedragen door niet op feiten berustende argumenten. [...]. De schrik/angst van deze mensen zit "tussen de oren" omdat toedienen van een elektrische stroom gelijk geassocieerd wordt met pijn.

http://home.concepts.nl/~kynetho/communicatie.htm

Een elektrische stroom wekt een magnetisch veld op, een verandering van een magnetisch veld wekt een elektrische stroom op.

http://www.modelspoor.nl/

De drukgolven brengen de trilharen (cilia) van de meer dan 16.000 haarcellen in beweging. Hierdoor ontstaat een elektrische stroom (generatorpotentiaal) die leidt tot activering van de uiteinden van de cellen van de gehoorzenuw. De cochlea heeft een tonotopische verdeling.

http://orl-www.uia.ac.be/orl/Homepage-P5.html

Het verschil in de richting waarin elektronen bewegen (de elektronenstroom) en de richting waarin de elektrische stroom "loopt" is het gevolg van de afspraken die vroeger gemaakt zijn onder wetenschappers. [...]. Nu praten we over een elektrische stroom die van "+" naar "-" gaat, terwijl de elektronen van "-" naar "+" lopen.

https://www.sciencespace.nl/het-allerkleinste/artikelen/4260/elektriciteit-wat-is-dat-eigenlijk